Víte, že na fotovoltaiku či tepelné čerpadlo lze čerpat hypoteční úvěr?Jak v dnešní době ušetřit na energiích? Téma, které nenechává chladným žádného Evropana. Rostoucí ceny za dodávky elektřiny a plynu drtí české domácnosti a vyhlídka na následující topnou sezónu nás nutí uvažovat nad možnostmi levného, ale zároveň jednoduchého a ekologicky šetrného vytápění. Do popředí zájmu se dostává fotovoltaika a tepelná čerpadla. Na jejich pořízení lze dokonce čerpat hypoteční úvěr.

hypotéky budou dražší
 

Dotace na fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla

Zdá se, že doba, kdy stát v rámci kotlíkových dotací nabádal české domácnosti k nákupu plynových kotlů, je definitivně pryč. Cílem evropských ekonomik je aktuálně snížení závislosti na ruském plynu, z toho důvodu nejsou plynové kotle na seznamu dotovaných zařízení. V rámci dotačního programu Nová zelená úsporám však můžete získat dotace na pořízení tepelného čerpadla či domácí solární fotovoltaické elektrárny. Příspěvek z dotace může pokrýt až polovinu výdajů na pořízení a instalaci tepelného čerpadla, přičemž platí, že maximální výše je stanovena na 140 tisíc korun. Na pořízení domácí solární fotovoltaické elektrárny lze získat dotaci až do výše 200 000 Kč.

Hypotéka na tepelné čerpadlo a fotovoltaiku

Žádost o čerpání dotace můžete posílat již před zahájením projektu, stejně jako po jejím dokončení. Vyplacení dotace je ale závislé na dokončení projektu. To znamená, že peníze obdržíte až zpětně. A to může být tím hlavním kamenem úrazu pro většinu domácností, které nemají našetřeno dostatek finančních prostředků a nebo si je chtějí ponechat pro „strýčka Příhodu“. Řešením může být hypoteční úvěr. Ten lze totiž čerpat nejen na koupi nemovitosti, ale také na na její rekonstrukci.

Vyplatí se hypotéka i v době vysokých úrokových sazeb?

Doba levných energií je definitivně pryč. Cesta k úsporám vede přes kvalitní zateplení a investice do ekologického vytápění. Očekávaná úspora energií, kterou vám zateplení a řešení vytápění přinese, může za čas vyvážit i zvýšené náklady na poskytnutý úvěr. V rámci dotací navíc můžete získat podstatnou část investice nazpátek. Vždy záleží na konečné výši úvěru, době splácení a také výši dotace. Na kolik vás hypotéka vyjde, si můžete jednoduše spočítat na naší hypoteční kalkulačce.

Jak vyřídit hypotéku na nové vytápění?

Pokud již máte jasno, jak bude vaše rekonstrukce probíhat, připravte si položkový rozpočet a harmonogram stavby, který budete potřebovat pro schválení hypotéky. Konkrétně při zpracování odhadu nemovitosti, který bude zohledňovat nejen stávající, ale také budoucí cenu vaší nemovitosti.

U hypotéky musíte také počítat s existencí zástavního práva banky k vaší nemovitosti po celou dobu splácení hypotečního úvěru. Zástavní právo bude zapsáno v katastru nemovitostí a může vás v budoucnu limitovat v libovolném disponování s nemovitostí. V neposlední řadě se neváhejte na mě obrátit. Pomůžu vám s výběrem vhodného financování a ušetřím čas s vyřizováním hypotečního úvěru.